Warmtepompen

Tbv pagina 2 en Alle diensten pagina
Tbv pagina

WARMTEPOMPEN

Bij Installatiebedrijf Visser staat duurzaamheid centraal. Wij proberen duurzaam mee te denken bij een nieuwe installatie en u hier alternatieven in te bieden. Onderstaand vindt u meer informatie over warmtepompen en of deze voor u geschikt zijn.

WARMTEPOMPEN

Warmtepompen zijn niet meer dan een omgekeerde koelkast. Een koelkast koelt de binnenkant om eten vers te houden. Hierbij komt er warmte vrij, dit is meestal te voelen aan de achterkant van de koelkast. Een warmtepomp koelt of de lucht (luchtwarmtepomp), de bodem (aardwarmtepomp) of water (waterwarmtepomp). Bij het afkoelen van deze bronnen komt, net als bij de koelkast, warmte vrij en deze warmte kan gebruikt worden voor de verwarming van het huis of zelfs warm water. De warmtepompen die voor woonhuizen geplaatst worden functioneren doorgaans op elektriciteit. Onderstaand vindt u meer informatie over warmtepompen, maar u kunt ook altijd een adviesgesprek met ons aanvragen om samen met u de mogelijkheden te bekijken.

Wanneer is uw woning geschikt voor een warmtepomp? In de meeste woningen kan een warmtepomp geplaatst worden, maar als de woning niet goed geïsoleerd is of de installatie ongeschikt is. Dan resulteert dit meestal in een hoge energierekening. Warmtepompen kunnen toegepast worden in nieuwbouw woningen en woningen uit de laatste 5 jaar. Is uw woning ouder ga dan na wat voor isolatie maatregelen er bij bouw voor uw woning gebruikt is. Is uw woning bijv. uit de jaren 70-80 dan is er nog steeds mogelijkheid voor een warmtepomp, echter zal u eerst moeten investeren in het na-isoleren van uw woning en verbeteren van de isolatie van uw glas. Pas nadat dergelijke maatregelen gedaan zijn is het verstandig om aan een warmtepomp te gaan denken. Wat betreft oudere woningen en warmtevraag van een woning zal er altijd eerst bespaard dienen te worden op deze vraag voordat er gekeken wordt naar het invullen van deze warmtevraag met een warmtepomp.

Maar ook de CV installatie speelt een rol. Warmtepompen functioneren het beste op lage temperaturen, maar er zijn tegenwoordig ook warmtepompen die hogere temperatuur CV-water kunnen leveren. Heeft u bijv. vloerverwarming als hoofdverwarming in uw woning dan beschikt u over lage-temperatuur verwarming, ook convectoren met ventilatoren vallen onder lage-temperatuur verwarming. Radiatoren, convectoren zonder ventilatoren en stralingspanelen zullen niet goed functioneren met de warmtepompen die een lage aanvoertemperatuur hebben (de meest toegepaste). Dus ook zal wellicht de Cv-installatie aangepast dienen te worden.

Hoe zit het met warm water? Warmtepompen produceren warm water met behulp van een boilervat. In dit boilervat zit het “warme water” opgeslagen en dat wordt verwarmt door de warmtepomp. Houdt er dus rekening mee dat wanneer u naar een warmtepomp over wilt stappen er ook ruimte dient te zijn voor een dergelijk boilervat. Formaten van boilers hangen af van de totale benodigde warm water hoeveelheid. Maar u moet rekening houden met minimale formaten van een diameter van 0,55 m en hoogte van 1,5 m. Sommige warmtepompen hebben deze boilers ook geïntegreerd.

Bij bodemenergiesystemen moet de bodemtemperatuur in balans gebracht worden, dit betekend dat gedurende de zomer er warmte terug de bodem in gebracht dient te worden. Dit zorgt voor de woning voor een basis koeling. Deze koeling verbruikt minder energie omdat hiervoor geen compressor in de warmtepomp aan hoeft te staan. Een lucht-water warmtepomp kan ook koelen, hiervoor dient echter wel de compressor van de warmtepomp aan te staan, deze zal dus meer energie verbruiken om te koelen.

HYBRIDE

Maar wat is dan hybride? Hybride maakt gebruik van een warmtepomp voor de verwarming van een groot gedeelte van het jaar. Denk hierbij aan de herfst, lente en begin van winter en einde van de winter periodes. In deze periodes is het buiten nog niet extreem koud maar is er al wel verwarming nodig. Deze verwarming wordt geleverd door de warmtepomp. Wordt het nu een stuk kouder buiten? Dan hangt er een HR-gasketel bij de warmtepomp om op deze koude dagen uw woning te verwarmen. Bij hybride is ook geen boilervat nodig. Het warme water zal nog steeds door uw HR-ketel geleverd worden. Een nadeel van hybride is dat u nog steeds een gasmeter benodigd hebt en dus ook hier nog vastrecht voor moet betalen, iets water bij een alleen een warmtepomp niet van toepassing is.

KOUDEMIDDELEN

Koudemiddelen in de meeste van deze apparatuur zijn echter schadelijk voor het milieu wanneer deze in de atmosfeer terecht komen, iets wat bij goede omgang met deze middelen niet gebeurd. De koudemiddelen zitten afgesloten in het apparaat. Bij Installatiebedrijf Visser streven wij er echter altijd naar om de gebruikte koudemiddelen constant te verduurzamen.